lördag 15 januari 2011

Sparvhök som tar en duva!

Har fått bekräftat av ornitolog och kommentar på Artportalen att det är en Sparvhök och inte en Duvhök.
Troligtvis en hona också med storleken som bestämningsfaktor i förhållande till duvan...honan är större än hanen.
Bilderna är blåa...vitbalansen på sol som jag oftast använder oavsett, enligt en stor nordisk fotograf som har berättat för mig vid en kurs att han oftast använder den inställningen...det blåa ska så vara enär ljuset var mulet, blått, dunkelt och dagsljuset hade inte tagit över nattens mörker ännu.
Visserligen blir det en aning överdrivet enär exponeringsmätaren blir lurad men jag vill ha det så...tycke och smak ni vet.


OJOJOJOJ...vilken dramatik det blev utanför vårt fönster i morse...dåligt ljus och ISO 3200 men...MEN...vilken upplevelse...VILKEN UPPLEVELSE!!
Jag berättade ju häromdagen att jag/vi sett en rovfågel som vi trodde var sparvhök och nu kom den igen. (för visst är det väl en sparvhök?)
Att sitta på första parkett - vardagsrummet - och åse detta skådespel slår ju det mesta jag varit med om i naturen hittills...synd att inte ljuset var bättre och dessa förb****e fönsterglas...jag tog bilder genom rutan först för att sen prova att öppna dörren lite försiktigt men då försvann den som en avlöning men den fick med sig duvan i alla fall.
Bilden ovan är tagen med konvertern 1,7 och i stort sett ocroppad men har lagt till lite yta ovanför huvudet på den...fick inte med toppen på skallen så den är klonad en aning...bilderna nedan utan konverter och croppade 10 - 15 % ca.
Handhållet med VR på och ca-tider nedåt under 1/160...första ovan på 1/80-del.
Snacka om att jag slutade andas!! :-)


12 kommentarer:

Anonym sa...

Riktigt häftiga bilder. Jag förstår att det var en riktig höjdare. Ofta brukar de sitta kvar på bytet även om man kommer ganska nära. /Urban

K.E. sa...

roligt att du oxå har fotat sparvhöken...den som du fick där är nog en hona va? den verkar större än den hannen som vi har här...har samma tankar om fönster som dig...kan vara svåra fota genom i bland,..grattis till en fin bildserie....

Lasse sa...

Otroligt häftigt ! Att du fick bilder på detta är nog inte så vanligt ! Tror att det är en duvhök.

För ca 1 timma sedan fick jag påhälsning av en sparvhök utanför köksfönstret. Han fick ingen fågel med sig men jag fick några bilder i alla fall!

K.E. sa...

hej i gen...enligt vad jag kan se tror jag att det är en duvhök du har fotat..han har ett ljust streck över ögonen..och det brukar duvhöken ha ..våran sparv hök har inget streck ,och den är kvar här..:)

mimmi sa...

Woow ....woow .. helt otroligt att du har fått sådana otroliga bilder .. helt fantastisk...Gömm dessa bilder i ett kassaskåp och var rädd om dom :D
Woow .. jag kan förstå att du blev över lycklig :)
Men våren sparvhök ..den är kvar... men den landar inte i fågelmat trädet mer .. utan den är en liten bit längre bort..men jag ser på små fåglarna att den är i farten :)
Grattis till dessa otroliga bilder :)

Anonym sa...

Jag skulle säga att det är en gammal sparvhök hona, de är så pass stora att de klara att ta en duva. Gamla duvhökar har en annan ögonfärg och tydligare markerat ögonbrynsstreck. /Urban

Anonym sa...

Jag har fått det bekräftat av ornitolog/skådare och kommentar på Artportalen att det är en sparvhökshona.

Tackar så hjärtligt för era kommentarer!! :-)

Steffe

jonny sa...

gammal sparvhökshona har du fångat härligt stefan duvhök jagar alldrig i storstan 99 fall av hundra är det alltid sparvhök har under mina 52 år sett en duvhök slå en gräsand men även för sparvhök är en tamduva på gränsen vad en hona klarar har sett flera gånger där den slagit kaja o tamduva med vissa besvär du kan känna dej stolt o lycklig som fått vara med om ett ögonblick som många alldrid få uppleva jonny

Anonym sa...

Tack Jonny...ännu ett expertutlåtande som bekräftar att det är en sparvhök och en hona...ja, jag har varit lycklig hela dagen...en underbar upplevelse men inte så kul för duvan...jag såg skräcken i duvans ögon och samvetet skrek hos mig men så är ju naturens lagar...

Steffe

Flemming sa...

Osmakliga bilder som i vanlig ordning försvaras med Naturens lagar !
I somras var jag en halv meter från att fånga en sparvhök,som var dum nog att landa i min trädgård.
Inga bilder men jag kanske får chansen någon dag…

Flemming

Rolfs Naturfotoblogg sa...

Ja! Nog är det allt en sparvhök som du har fått på bild.
Jag kan tänka mig att hjärtat slog frivolter under dessa dramatiska ögonblick. Det var intressant och häftigt att få se dessa bilder.

Ingemar Pettersson sa...

Oj, vilken upplevelse och vilka fina bilder det blev på det hela!
mvh
/Ingemar