torsdag 25 december 2008

360


Fler bilder: http://www.steffelodi.se/#7.0
Idag drog vi iväg en sväng till Nynäshamn för att kolla in den berömda mandarinen, döm om vår förvåning när vi kommer fram till dammen...bara svanar och några änder.
Dammen var i stort sett frusen förutom en liten liten plätt i ena änden där svanarna och änderna höll till och höll en vak öppen.
Dimma, dis och råkall luft.
Men vart fan har mandarinen tagit vägen då? Inga människor att fråga heller men så kommer det ett par och de kommer faktiskt fram till oss och säger; letar ni efter mandarinen så är den nere vid hamnen och Rökeriet.
Åh, va bra...vi har åkt ända från Nyköping så vi blev lite besvikna här när vi inte såg den...men då knallar vi bortåt och ser om den är kvar där.
Mycket riktigt...där var den och den simmade omkring som en katt bland hermelinerna...ensam bland alla änder såg den lite bortkommen ut men skenet bedrog, den tjuvnöp till höger och vänster så den kunde visst ta för sig...hade inga problem alls att hävda sig.
70-200 utan konverter...den var helt oblyg så det var inga problem alls med den optiken.
En mycket trevlig dag!
För er som inte känner till Mandarinanden så är arten hemmahörande i östra Asien, men är en mycket vanligt förekommande parkfågel här å var i övriga världen, inkl. Sverige.
Oftast handlar det om rymlingar som etablerar sig, som i det här fallet då i Nynäshamn i först dammen men eftersom den frusit så håller den till nere i hamnen på öppet vatten.
Hur länge och om den blir kvar är ovisst.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den där är ju helt fantastiskt vacker. vad synd att jag aldrig har några raster i Nynäshamn när jag är där med tåget.

Anonym sa...

Sa till frugan när vi gick över järnvägen..."fan, det står "Västerhaninge" på tåget där...då måste ju Sonja ha körningar hit till Nynäshamn"...du får ta en låååååååååång pinkpaus och så tar du kameran med dig...
;-)