lördag 8 mars 2014

Kungsörn och Havsörn

Större bild - Klicka på bilden!


Igår blev det en sittning igen efter några veckors uppehåll av anledning mänskliga aktiviteter en bit ifrån kojan och dels avsaknad av havsörnar, att de inte vågar sig ner från träden eller håller sig på isen.
Nu är det lugnt därute och isen har smällt och vi tänkte att vi tar en eller ett par sittningar till som säsongsavslutning...nu är det ju våren och dess begivenheter som drar mest men vi fick en rapport om att det setts örn och tänkte att...kanske, kanske...
Vi drog ut tidigt igår morse...okristligt tidigt...ljuset kommer tidigare och tidigare...och dagarna har blivit längre...vi hade inga som helst förhoppningar/förväntningar på att det skulle dyka upp något utan siktet var väl mer eller mindre inställt på vråkarna...som vanligt.
Precis efter att ljuset kommit så vad dyker upp då...en örn sa jag till kompisen och efter att den kommit med en lågflygning mellan träden rakt framifrån så fick jag se den ljusa kronan på huvudet; men va faaaan det är ju kungsörnen!
Vilken överraskning!
En riktig skräll...men inte ville den hålla till där vi ville utan upp i trädet vid sidan av kojan till höger utom skotthåll för kameran och sen upp rakt fram i ett träd men där blev det fina bilder med kungsörnen i fritt läge.
Och efter det drog den...jaha...det var det roliga...inget mer hände på flera timmar...suck suck vad dagen gick långsamt...vi pratade om att dra hemmåt...men så helt plötsligt så kommer kungsörnen tillbaka och landar i trädet till höger igen men efter en liten stund går den ner och i fint läge och kamerorna smattrar på med ett jäkla skjutande!
Den tar ingen notis om det...så efter en stund börjar den låta och huvudhåren reser sig på den...ahaaa...en annan örn på ingång kanske...jodå mycket riktigt...en ung havsörn landar bortanför myrstacken till vänster och står där och glor...och gör lite konster...först...sen mycket konster...kul är det och hjärtat bultar lite extra!
Och kungsörnen fortsätter att äta och bryr sig inte alls om havsörnen...
Sammantaget en mycket lyckad dag! En av de bästa...där ser man...man ska aldrig ge upp...rätt vad det är så: "plötsligt händer det!"
Idag vilodag...imorrn kan ni ju gissa vad det blir...! :-)


7 mars - 2014

1 kommentar:

Lasse Jansson sa...

Makalöst fina bilder! Som vanligt, med andra ord. :-)

Kul att se de ståtliga fåglarna och läsa dina ord om upplevelsen att fota dem.