torsdag 20 oktober 2011

Att vara efterklok...

Större bild - Klicka på bilden!


Bilden behandlad med kontrast, värme, mättnad, brusreducering, hög och lågdagerjustering samt till sist uppskärpning för webb. Kanske något mer som jag inte kommer ihåg.

Originalbilden, helt obehandlad.

...när man kommer hem och får se bilden i datorn...här följer en dialog som jag tycker visar på ett bra exempel på när man får positiv kreativ kritik som är lärande!

En av Sveriges duktigaste ornitologer samt en mycket duktig fotograf: Stefan "Oscar" Oscarsson.
.
Oscar:
Snygg bild, snyggt fångat! Felfärgad pungmes eller...? Very Happy
.
Att sitta och smaska på kavelduns-cigarrer är något som starkt förknippas med blåmesens kusse pung-dito. Nu vet jag inte hur originalbilden ser ut, men ett dylikt motiv hade jag gärna vela se i ett stående format, dvs ha med hela cigarren då den är tillräckligt "udda, spektakulär" för att kvala in som "huvudmotiv" i en bild. Detta givetvis under förutsättningen att det inte är en massa ovidkommande bråte eller annat skit som stör bakom eller vid sidan av cigarren.

Oscar
.
Stefan:
Originalbilden i sin helhet.

Obehandlad.
Synd att jag inte tänkte på att ta med hela cigarren...det hade jag nog hunnit för den satt några sekunder...kanske tio, femton sek men tänkte mest på kompet och att jag ville ha med fågeln med truten full.
.
Tack för din kommentar Oscar!
.

Oscar:
Ja, här hade en stående kamera fått med rubbet; cigarren, mesen och toppen på stråt. Men jag känner allt för väl igen situationen... man glömmer bort att vrida å vända på huset i stridens hetta... Cool
Sedan vid hemkomst och i lugn och ro framför dataskärmen så kommer alla dessa "...men va f.....?", "...idiot....", ...snyggt jobbat, ditt pulver..." osv, osv. Finns inget enklare än att vara efterklok, när man har facit i handen!

Slut.
.

Så är det och så kan det vara!
.
Men visst är det kul med fåglar som inte gör precis som man vill...däri ligger ju lite av spänningen när man kommer hem och får facit i handen och sen lär man sig till nästa gång att man gör om gör rätt!
Sen om det blir så är ju en annan sak för hur det är så gör man ju ofta om samma fel i stridens hetta när man glömmer bort att tänka på hur var det jag gjorde nu då, hur ska jag komponera o.s.v....och så gör fågeln som den vill i alla fall för varje situation är ju en ny situation!
Typ så...gick mina tankebanor idag, ikväll just nu i denna stund!

Om jag nu får välja favorit här så gillar jag den stående bilden bäst!
Men det var den första bilden jag gjorde först innan eftertankens kranka blekhet och den lärande kritiken gav vid handen den stående.


Ses!

6 kommentarer:

LindaElm sa...

underbar bild :) och ja man vill ha all kritik man kan få när man sätter ut sina bilder. både åt det ena och andra håller. är så man växer och kan göra ett ännu bättre resultat. tycker ju att båda bilderna blev väldigt bra :)

Ps senare kommer jag sätta ut bilder som jag tagit idag med det analoga 135mm objektivet ;) Ds

//Linda

Tammy sa...

:o)))


Alltid lika kul att titta in här!

En väldigt söt, blåmes :o)

Victoria - Foto sa...

Jättefin bild!

Gunnar Eriksson sa...

Ja, du kan alltid skylla på fåglarna är snabba och oväntade situationer uppstår snabbt. Själv vet jag inte vad jag ska skylla på då jag mest fotograferar landskap och naturdetaljer där man har tid på sig att fånga motivet. Ett klassiskt misstag är att man inte tittar runt sökarens kanter så inget störande sticker in i bilden. Ett annat är att man inte reagerar att slutartiderna är hyfsat snabba fast ljust är dunkelt, då man har glömt att ställa tillbaka ISO-värdet. Misstag är till för att upprepas :)

/Gunnar

Fjällripan sa...

Underbara bilder! Otroligt att den kan sitta på ehh vad heter de nu...kaveldunet. Vackert!!

AnnaKK sa...

Känner igen mej massor i dina tankar här! Man ser en sak när man tar fotot, och en annan när man sen får upp det på datorns bildskärm - och då är det så dags att lägga till (eller för all del dra ifrån) sånt man glömde bort vid fototillfället! Men i bästa fall har man lärt sej att tänka ytterligare ett litet snäpp innan man trycker av kameran nästa gång man får ett liknande motiv framför linsen. :-)

Förövrigt så har du verkligen massor av jättefina foton i din blogg!!