måndag 29 februari 2016

Jädra fart det har varit...

Större bild - Klicka på bilden!


...ute vid kojan...vi var ute och åkte en sväng nu på förmiddan och passade på att dra förbi och kolla hur det såg ut...hade ju tänkt lägga ner för säsongen men nu så fick jag blodad tand och bestämde mig för att dra ut och sitta någon dag som imorrn då eller till och med några dagar kanske om det fungerar bra.

söndag 28 februari 2016

Det börjar röra på sig...

Större bild - Klicka på bilden!

...riktigt ordentligt nu...första tofsvipan idag vid Lövsund...

...tre arter på samma bild...

...simma lugnt...

...åsså tar vi lite flygövningar...

...å ibland måste man kaxa upp sig lite.

Här är jag vid Horn och fikar...en örn i vassen...

...å storskraken höll mig sällskap...!

lördag 27 februari 2016

Fjällvråk

Större bild - Klicka på bilden!


Dagens utflykt...äntligen kom vi ut en sväng...resulterade i en fjällvråk...!
Satt så fint!
Härligt underbart väder...sol från en klarblå!

fredag 26 februari 2016

Fredagsskriptum om allt och inget...

Större bild - Klicka på bilden!


...snart är vi inne i mars månad...och den begynnande våren med alla dess "primörer" i form av naturens uppvaknande, fåglarnas kvintilerande och förberedelser för att återigen reproducera sig i den årliga återkommande livscykeln är på g...lika underbart varje vår!

Själv har jag knappt återhämtat mig än efter den gångna helgens debacle i Västmanland men det tar sig sa bonn när skethuset brann...blir nog bra eller bättre inom sinom tid.
Veckan som gått har mest inneburit soffa och teve...men inte helt fel det heller ibland...
Ska alldeles strax kolla in Shetland på play...kollade igår men somnade så jag såg inte slutet...
Fast numera appropå får man va gla om man vaknar varje morgon och känner att man har livslust och vill kliva upp för ännu en dag med förväntan och vad ska hända idag då?
Å det har jag..är bäst att tillägga...verkligen...!
Längtar ut som sjutton gör jag...också...det är väl ba å dra då för fan...jajaja...det kommer...ska stämma också...med kroppens väl och ve...hahaha...

Igår var bilen på service, ja, den fan ska ha sitt också...en nätt liten summa på 6500 peng ut...men men det finns de som inte ens har mat för dagen så i-landsproblem det är så ska vi nog klara det också!
Sugen på å byta bil är man också men men...det får vara ett tag till...den här får rulla på och är nyservad såååå...då går det ett tag till...

Vad beträffar kojan så är örnsäsongen över för denna gången...en örnsäsong som ju aldrig blev, som aldrig kom igång ordentligt...har haft funderingar på motorsågen men jag kör på nästa höst igen som det ser ut nu...bättre att ha något än inget alls och hur länge den strategin funkar får vi se...men kanske ska "närvaroplikten" ändras en del beroende på vilka distraktioner omgivningen bjuder på utan att jag berättar mer ingående vad det handlar om...ibland är det faktiskt bättre att hålla käften...jag har ju liiite svårt för det understundom...
Fast imorrn så blir det en sväng ut och kolla hur det ser ut...så allt är oki med grejorna...

Åsså lite surftips kan jag väl bju´ på så här på fredan om ni inte har nå för er...
Beträffande Västmanland så kan ni gå in på:  Niklas Johansson och kolla lite mer på bilder från helgens utflykt.
Och även kolla runt lite där...trevlig blogg!

Sen vill jag verkligen rekommendera en blogg med helt fantastiska bilder: Tammy Bergström ...say no more...ni måste bara klicka in er och se själva!
En favorit!
Man sitter bara å...hur faaan gör människan...hur bär hon sig åt?
Underbart!

Ha en fin helg alle...!

Ses!

onsdag 24 februari 2016

Svartådalen - Black River Valley

Större bild - Klicka på bilden!

De flesta bilderna blev ju till på tidiga förmiddan i det "blå" mulna ljuset...med ett tätt lätt snöfall.
Inte så lättfotograferat...men sammantaget så är jag på det stora hela rätt så nöjd med dagen trots debaclet med den dåliga snöröjningen. Får hoppas på en bättring till nästa år!



Här har det blivit betydligt bättre förhållanden avseende ljuset...





Den här bilden blev den jag tycker bäst om av de jag tog under dagen...actionbilder i all ära men det här är för mig en optimal bild där allt stämmer med ljuset och lite lätt snöfall samt sol som bryter igenom och en örn plus korp och bakgrunden som pricken över i:et...vad mer kan man begära?



Västmanland - Vägen in från Klämstorpet.
21 februari - 2016

tisdag 23 februari 2016

Ömsom vin och ömsom vatten...

Större bild - Klicka på bilden!

...blev det i helgen med besöket hos Birdsafari i Svartådalen...jag drog redan på lördagen upp dit på förmiddagen enär jag hade tanken att dra runt lite i Ramnäs omgivningar och kika på lite annat i väntan på söndagens sittning tillsammans med en kompis vid örnarnas mosse...men det började vräka ner snö under eftermiddagen och kvällen så det blev inte så mycket av att fotografera.
Besökte Hälleskogsbrännan...bl.a. och några bilder fick jag ihop i alla fall enär det inte hade börjat snöa ännu. 
Jag förundrades över hur stort det var...helt otroligt vilka arealer som brunnit upp...motsvarande 25000 fotbollsplaner enligt anslagstavlan ovan.
Jag åkte inte så långt in pga snön och fram till skylten gick det bra...då jag tog det säkra före det osäkra och parkerade bilen...sen knallade jag runt i området och tog lite bilder... känslan var ju vemod i ett spöklikt landskap med mycket svarta stammar och svärta överhuvudtaget.




Efter det "brännande" besöket så tebax till Ramnäs och ni ser vilket snöfall det blev...

...här är jag på en parkering i Ramnäs och leker lite med kameran.

Och även på natten vid tolv-tiden efter att ha sovit en stund så blev det lite lek med kameran då jag fick lite orolig mage så jag kunde inte somna igen...så det blev en promenad och Ramnäs by night.

Lyktorna ni ser på bilden nedan i ett kreativt utförande...ehhhh...?

Ramnäs by night som sagt...häftigt place...ehhhh...!

Ja, sen blev det då lite sömn igen och väntan på att timmen skulle slå tidig morgon strax efter 4:00 så där - ca...då kompisen skulle möta upp vid det Klämmiga Torpet som vi kommit överens om...och vidare färd till kojan på små skogsvägar och nu kommer det lite gnäll här för vägen var oplogad och det hade kommit en hel del snö under natten och visst det fanns ett spår att åka i men bilfan for som en tvål på vägen och jag blev mer och mer skärrad då tanken att köra i diket skulle fördärva hela dagen.
Ett ögonblicksverk enligt tidigare erfarenheter...rätt var det är så ligger man i diket utan att ha hunnit tänka.
Det är en bra bit att åka och att då sitta på helspänn med mitt höga blodtryck låter sig inte göras utan följdverkningar som ju ska komma senare. 
Efter att vi har kört en lång bit med mig i fören så tog kompisen över och körde först med sin fyrhjulsdrivna bil och spårade och så här i efterhand hade det varit bättre att jag lämnat min bil vid Klämmiga Torpet och åkt med honom.
Men tänk om jag åkt själv...då vetefan vad jag gjort antingen åkt hem eller också varit så dumdristig att jag försökt åka ändå men det hade i eftertankens kranka blekhet varit dömt att misslyckas.
Det inser jag ju nu.
Där i det fallet med skogsvägen blev det ett kraftigt underbetyg till snöröjningen vem det nu var som hade hand om det...arrangören av örnkojan ligger väl närmast till hands att ha hand om att det är välordnat hela vägen från början till slut och att man ska komma fram utan strul och besvärligheter för att kunna njuta fullt ut av upplevelsen att plåta örnar...så blev det dock inte denna gången för mig.
Och som jag sa tidigare så blev det följdverkningar av det hela iom att jag när vi installerat oss innan ljuset kom fick frossa och spykänslor i magen som resulterade i ett par timmars kräkfest...och det blev varvat skithuset o kameran o skithuset o kameran...inte kul alls men det gick som tur var över inom sinom tid och jag kunde till slut koncentrera mig helt på att plåta örnar.
Vi hade 5 till 6 örnar och en kungsörn nere vid kojan fram till halvelva - elva då det avtog mer och mer för att till slut vara helt rent på mossen.
Sedan blev det inte så mycket mer resten av dagen. 
En kungsörn kom på eftermiddan men den landade i en grantopp långt bortanför och flög efter en stund en sväng ner på marken nära där den suttit.
Vädret var växlande med ömsom sol och ömsom mulet med lite snöfall vid något tillfälle...för min del en alldeles perfekt dag med tanke på ljuset.

Dagen gick och framåt strax innan mörkret föll helt så blev det samma igen med tillbaka till Klämtorpet och kompisen fick köra före och spåra igen men denna gången gick det lite bättre enär snön hade sjunkit ihop lite under dagens mildväder som varit.
Och sen kom "stora vägen" fram te Ramnäs...så jääävla skönt och slippa halka ikring som tvål...sen ut på den ännu större vägen fram till förbi Strömsholm och ut på ännu ännu större vägen till E-tuna som gick alldeles utmärkt att köra på inget halkigt alls...MEN sen när jag kom till Malmköping började det hända saker med bilen...den svajade och for i egna spår på vägen och jag tänkte att va faaan är det huvudet eller...är jag fortfarande kvar i sviterna efter kräkfesten...men så provbromsade jag och bilen bara gled...ishalka !!! och den varade ända fram till Nypan...det var det värsta jag varit med om...har aldrig varit med om att det varit såååå halkigt.
Rena skridskoisen...ja, faktiskt...jag överdriver inte en millimeter! 
Det var läskigt och hastigheten låg och pendlade mellan 40 o 50.
Så då blev det en pärs...igen...två bilar låg i diket efter Sparreholm nånstans.

Jaja, det gick ju trots allt bra till slut ändå och jag kom hem helskinnad men det blev ett riktigt äventyr av det hela...jag säger som han i Dödligt vapen...Danny Glover...I´m too old for this shit.
Nästa gång jag drar dit så vill jag ha garantier att vägen är plogad...annars håller jag mig hemma! :-)

Nu ska jag kolla igenom örnbilderna har inte ens tittat på dem än...igår var jag utslagen och laddade batterierna hela dagen i soffan så att energin skulle komma tebax...

Sååå...på återseende!

fredag 19 februari 2016

Blandad kompott...

Större bild - Klicka på bilden!

Björkticka...typ.

...från igår.

Väntar på våren.

Färskt bävergnag.

Hasse Häger drar runt lite.

In för landning på Skavsta.

Ice for my eyes.

D700 - 70-200x2 - Alla bilder.

torsdag 18 februari 2016

Buuuuuu...!

Större bild - Klicka på bilden!

D700 - 70-200 x2
Svartvit svagt sepiatonad och kornad samt en svag vinjett.

En promenad ner till ån nu på eftermiddan resulterade i två hägrar, en adult havsörn som flög lågt längs med ån, strömstare, färska bävergnag.

onsdag 17 februari 2016

Nu är det örnsmått på gång igen...

Större bild - Klicka på bilden!

Printscreen därav den dåliga bildkvaliten

...förhoppningsvis...  http://pontu.eenet.ee/player/juras-erglis.html 

Örnsafari på g...

Större bild - Klicka på bilden!

...ska bli kul och spännande att komma till nya marker och se vad det kan ge.
4 kung och 4 havsörnar var rapporterade igår...hoppas på skapligt väder...eller hur du N...visst blir det så?! :-) 

Min koja har inte gett den förväntade utdelningen på grund av vissa omständigheter som jag inte kan påverka utan det är bara att gilla läget och komma igen till nästa höst.
Det har varit helt rent i stort sett efter nyår...inte ens skatorna har synts till.
Och denna säsong är i stort sett avslutad...kanske sitter någon eller några gånger till.

OCH...det är ändå kul att ha något att dra ut till och syssla med.

Under sommaren ska det modifieras lite med flyttning av sittplatser, isolera klart, bygga ett matarbord med lastpall och ram så godiset kommer upp en bit....lägga ut en spång för skottkärran...det är lite sumpig mark ju mosse som det är och det blir lättare att  köra skottisen på spången.

Nu blir det iväg och skicka tebax resterna av tillbehören - kameradebaclet...hoppas bara det inte blev nått tjall på själva kameran...ska testa lite mer senare men som det verkade igår kväll med lite snabbt testande så märkte jag inget som hade fallerat.
Jag emballerar väl när jag gör inskick och förväntar mig att motparten också gör det men i det här fallet så var det väldigt skvalpigt i lådan...inte bra Dr Nikon...inte bra alls.



tisdag 16 februari 2016

Ja, det här var ju jävligt roligt...

Större bild - Klicka på bilden!


...hämtade kameran - D700:an - vid Statoilmacken i stan för en stund sen och när jag kommer hem och öppnar paketet så...men va faaaan är det här?
...efter att ha haft den inne på rep enär nedbländarknappen inte går tillbaka vid intryckning när det är kallt ute...återstår att se om det fungerar som det ska imorgon när jag ska ut och testa.
Men tur i oturen var i alla fall att det inte blev någon skada på själva objektivet, peppar peppar...tror inte det...har bara testat lite snabbt nu ikväll och det verkar som om det är oki.
Blir te o skicka tebax filtret och gummimotljusskyddet och det där får Nikon ta på sig...tyckte väl att det skvalpade lite för mycket i lådan när jag hämtade ut paketet...men tänkte väl inte så mycket på det då...

söndag 14 februari 2016

En sväng runt kvarteret...

Större bild - Klicka på bilden!


...på förmiddan.







Jaha...

Större bild - Klicka på bilden!

...igår åkte vi runt en sväng i det sörmländska landskapet och letade efter vårtecken i ett underbart soligt väder med ingen snö alls och i morse när vi vaknade och drog upp persiennerna...suck...!

För övrigt är det bokat och klart!