lördag 28 mars 2009

Sångsvan


Aspamaden idag - Gråväder och disigt.
Ett 50-tal sångsvanar och en hel del gäss, två hägrar, en rovis, ett antal tofsvipor och änder samt ett liv utan like!

På tal om skarvbilderna...

Måste bara få delge er denna lilla historia från en forummedlem på Nikonforum!
Har mailat David på NF och fått godkänt att återge texten här.

Jättefina bilder!
Skarven ser verkligen godmodig ut men lite lömsk med sina gröna ögon...Måste bara snabbt berätta om en tam skarv som vi hade hemma på tal om trevliga/otrevliga.
Bor vid en å och en dag för ca 8 år sen var det en ung skarv vid bron som var helt tam.
Någon som fött upp den måste ha lämnat den där för den var präglad på människor helt klart.
Den satt på kanten av en hink med elritsor som vi fångat och hade i vatten och fångade dom.
Världens roligaste o tamaste fågel var det.
När farsan gick ner till bron kom den o hoppade upp o satte sig på hans arm. När vi var o fiskade ål med grannen flög han ner till båten o skulle va me. - Nej för fan, skrek grannen.
Vi kan ju inte ha en ålakråka me när vi ska fiska ål!
O när jag o min bror badade i ån simmade den med oss o nöp oss i snörena till
badbyxorna.
Tyvärr dog den efter några veckor, förmodligen av att den inte tålde vildfångad mat, men tiden den var hos oss e ett fint minne från barndomen.

fredag 27 mars 2009

Steffes Taverna


Kollade in min matning i dag och det var kallt och blåsigt och i stort sett stendött där...jag är på g att avsluta matningen för i år. Men döm om min förvåning när jag får se något picka bakom trädet som uggleholken sitter på...aldrig sett en sån förut!
Morkulla ska det vara om jag är rätt ute.
Kul som fan och jag fick bara ett skott på den och en jävla tur hade jag att det blev bra också....visst helbild hade väl kanske varit önskvärt men det blev en fin smygare tycker jag.

tisdag 24 mars 2009

Åsså skarvar vi lite då...








Idag blev det kustfoto och skarvar på menyn men en örn kom med av bara farten!
Tyvärr så är den bilden tagen i motljus och jag fick jobba lite med den i CNX2 för att få till den något sånär.
Blåste så det dånade gjorde det och kallt var det...men rätt så hyfsat väder ändå om man höll sig i lä.
Satt och glodde på ett "dödträ" med ett hackspetthål i...såg att det flög ut en hackis när jag närmade mig trädet.
Gömde mig bakom en buske och satt i två timmar och väntade för att se om den skulle dyka upp men icke...ska nog dit fler ggr för att kolla upp det där hålet.
Nåväl, efter det så satt jag vid udden där skarvarna brukar ha sitt stråk och det var kul...lä var det där också...annars hade jag inte suttit kvar där så länge.
Och så blev det eftermiddag och det började snöa som sjutton...det bara vräkte ner...ett sånt där glittrigt snö med solen som bryter igenom då och då...rätt så tjusigt att åse faktiskt!
En bra dag ändå...en dag som började vid min vanliga runda som var stendöd så när som på tranorna då...men de fick vara idag.

söndag 22 mars 2009

Strömstarar



Tänkte egentligen vara hemma idag och slappa eftersom det skulle komma snö men ändrade mig i morse.
Vädret såg ganska bra ut och jag vill ju gärna passa på och ta in allt vad våren har att erbjuda.
Åkte en sväng till Vreta och forsen där, för att se om det fanns ngn strömstare men stendött så när som på en Gärdsmyg men det var så dunkelt ljus där den höll till så det blev inga bra bilder på den, tyvärr.
Tog fikat där och fann sen för gott att dra hemåt...åkte förbi Kila möbler och ser att det finns en liten meanderslinga av ån just nedanför vid sidan av vägen en bit ifrån själva möbelaffären.
Avafan...jag går ner och kollar lite där för att se om det finns något liv...haha...ett vitt bröst dyker upp..tjohoooo...en strömstare!!
Hämtar ekipaget och går tillbaka igen och sätter mig vid ett träd och inväntar att fågeln ska sätta sig på ett bra ställe.
Jodå...efter ngn kvart så där, så sitter den på en fin sten och den flyger lite hit och dit faktiskt men den vill inte komma för nära mig...men jag är ganska nöjd med bilderna ändå.
Det var kul att sitta och titta på dem när de dök och kom upp lite här och var.
Ett tag var de 5-6 stycken på olika platser av ån.
Just nu snöar det ute...och jag tror det skulle snöa i morgon också...trist men men jag är glad att ha fått strömstarar på bild! :-)

fredag 20 mars 2009

En händelserik dag...

Camogömslet fungerade skitbra...ska modifiera lite bara...myggnätet måste stagas upp och det ska jag göra med ett plastlock (eller något liknande) som jag klipper ut i samma form som titthålet har och så det blir som en ram runt på insidan så det styvar upp...sen syr jag fast ramen...vitsen med det är att tyget inte ska vecka sig. Sen så behöver jag nog ngn meter till bak så ryggen täcks också...inte för att det skulle behövas men när man kommit upp i "dragåldern" så känns det skönare för ryggen att den täcks helt! Tyvärr så höll sig tranorna idag på betryggande avstånd...satt nog lite för öppet i alla fall...tror det är bäst att sätta sig där man kommer i kontakt med några buskar och kanske lite ris, gräs, vass eller vad det nu kan vara så det blandar sig mer och att man försvinner in i vegetationen.


Annars har det varit en händelserik dag som började med att jag såg fyra älgar precis innan jag kom fram till min vanliga runda...och nära var de också...fick inte "plats i bilden"! :-)
Fick inte till skärpan riktigt på den här bilden...handhöll gluggen 5 kg med kamera o glugg och fotade rakt in i skogens dunkel med 1/40 sek.


Tre tranor som trumpetade så det hördes över hela nejden...ett fruktansvärt genomträngande ljud som måste höras långväga.
Men det var en trana för mycket, de två som var ett par jagade iväg den tredje hela tiden så fort den kom för nära.
Spännande det var att sitta i gömslet och vänta/hoppas på att de skulle gå åt mitt håll...det gjorde de men inte tillräckligt nära men bättre lycka nästa gång kanske...spännande när det händer något i alla fall...att bara sitta och vänta utan något som helst liv känns ganska tröstlöst men det är sånt man får räkna med också.
Då är det naturen som får vara den "spännande" faktorn som livar upp.


Förutom älgarna sågs två rävar, ett tiotal hjortar, tre rovfåglar och tre-fyra rådjur.
En riktig snygging fick jag på bild som en avslutning på dagens begivenheter!

torsdag 19 mars 2009

Enkelt och billigt camogömsle!


Jag var och köpte tyg idag 2,5 x 1,40 för 246 kr plus myggnät för 19,50 en stor bit som räcker till fyra ggr om det skulle gå sönder det som syns på bilden. Men det kändes ganska starkt så det ska nog hålla.
Sammanlagt gick det på 266 kronor och det ska jämföras med ett köpegömsle för ca 16oo som jag sett att det kostar och då tillkommer frakt.
Frugan sydde det här på ca en halvtimme -trekvart så det är inget jättearbete att tala om och i stort sett bara raksömmar.
Det skulle behövts någon meter till i ryggen men eftersom jag har camokläder så gör det inget...det flyter ihop ändå.
Det lilla pysslet som var är tittgluggen som ska klippas ut så det/man ser bra ut.
En kraftig gummisnodd håller tyget runt gluggen längst fram...man kan använda ngn typ av spännband också.

onsdag 18 mars 2009

Våren är här!


Trana vid Stunken som kommer in för landning och jag sitter med camo precis nedanför men den varsnar att det rör på sig vid den busken jag sitter vid och lyfter strax igen...måste fixa något överdrag som täcker ansiktet och stativet. Kom på en ide att gå till en tygbutik och kolla om det finns något camotyg så frugan får sy till något. Tycker det är lite för dyrt med nästan 2000 spänn för att skicka efter ett överdragsgömsle...i alla fall just nu.


Vädret idag var helt underbart och i och med tranornas ankomst kan man väl säga att våren äntligen är här!


Björktrast vid min matning.


Kan det vara en blivande "hyresgäst" som ska kolla in läget?
(Vid min matning.)


Tofsvipa vid Vads våtmarker.

tisdag 17 mars 2009

"Min bästa fågelbild" hos Terje Hellesö

Terje Hellesø känner ni säkert till; kika in på hans blogg. Läsarna har fått skicka in bidrag med temat “Min bästa fågelbild” med en liten berättelse till.
Min bild och tillhörande berättelse om bilden finns med där.
Men jag återger den här också som en favorit i repris.
Ett minne för livet!


Den 26 april 2008 var vi, frugan och jag, till “våran lomsjö” som det brukar finnas lommar i för att kolla om de även i år gästade sjön. Det tar 45 minuter enkel promenad att gå till sjön så det är inget man gör för ofta med den tyngre kamera-utrustningen. Vi kommer fram och ser en lom men inte partnern. Efter en stund så dyker det upp en rival eller inkräktare och det blir en kalabalik utan like! Varken frugan eller jag har varit med om något liknande vad gäller naturupplevelse. Den ena lommen jagar den andre över hela sjön fram och tillbaka, från sida till sida i minst tio-femton minuter! Ett skådespel, och vi sitter på första parkett utan att de tar någon notis om oss. Efter att de kämpat färdigt kommer så honan fram och det blir lugnt. Paret dyker och dyker upp lite här och var så helt plötsligt dyker hanen upp precis framför mig där jag sitter och fotograferar! Jag blir alldeles perplex men finner mig och fortsätter att fotografera. En alldeles, alldeles underbar naturupplevelse som förmodligen är få människor förunnat att få uppleva. Vi har varit till sjön ett antal gånger, både före och efter, men oftast är lommen mitt ute på sjön, oåtkomlig för kameran… Lugnt simmandes eller dykandes efter föda. Eller så är det helt dött och så sa vi den här gången också innan skådespelet började. Denna bilden är utvald utan något företräde före ngn annan från min hemsida men ngn måste jag ju välja (se hela serien här). Varför jag valde just denna bild beror nog på att om man tittar riktigt noga så ser man att den ena lommen har “kniven på strupen”, alltså den understa lommen har halsen på den andra i ett stadigt grepp med sin näbb! Otroligt dramatiskt skeende!

måndag 16 mars 2009

Gärdsmyg


;-)

Måndag...


Har vår här utanför nu...solen skiner från en nästan klarblå och det är torrt på vägarna men det ser ut som om det kommer något molnskit från Norrköpingshållet till och som är den stad jag har åt det håll jag har mitt fönster.
Katterna sitter i fönstret...Hugo med baken mot Alex för att slippa se honom verkar det som.
Så fort Hugo tittar på Alex så jamar Hugo till irriterat...men jag gör som mannen som talar med hundar...sträcker ut den spretande handen i luften och säger med mörk basröst; Öhummm...passa dig...inga dumheter nu...å tamefaaan...tro´t lr ej men han lyssnar och backar... Det fungerer! :-) I alla fall den här gången!
Och just nu så är det paus i fågeltittandet och de sitter lugnt och blundar och slumrar i fönstret...men men det är inte över än...Hugo han har fortfarande sina konstigheter för sig då och då.
Nåväl det går väl över...

Ha en fortsatt trevlig måndag!!

Ses!

lördag 14 mars 2009

Melodifestivalen

Hoppas, hoppas "Ugglan" vinner ikväll...det vor ju för härligt som en motvikt till all "kommersialism" och stylade artister...känns som Uggla är en ärligare artist som står för den hon är. Jag (och frugan) gillar henne skarpt!

fredag 13 mars 2009

Är man amatörfotograf så är man...


Trevlig helg på er! :-)

Vårkänslor...?


Hugo Pugo...vad sysslar du med...marskatt eller vad då...flyger på Alex (igår kväll) och jamskriker och ska slåss så det står det härliga till...Alex bara står där...försvarar sig givetvis men fattar ingenting...vad händer..vad är det med honom...har han blivit knäpp eller???
Just nu är det lugnt i alla fall...innan jag gick ut en sväng förut så började Hugo igen men då sa jag till honom på skarpen...han blev tyst... och inga tussar någonstans när jag kom hem igen så det hade varit lugnt som det verkar...men ett par ggr efter jag kommit hem så har han börjat småjama (stegrar sig vartefter om man inte säger till) igen men det räcker med att säga åt honom så blir han tyst...men vad är det med mars o katter...egentligen...vårkänslor...??

torsdag 12 mars 2009

Borta bra men hemma bäst!








Idag blev det ett par timmar under presenningen på uteplatsen och det var full fart på fåglarna!
Det är riktigt kul när det händer lite!

onsdag 11 mars 2009

Snödroppe


Det blev ingen tur ner till ån och fota, det snöade alldeles för mycket för att det skulle vara njutbart.
Det fick bli en bild på en snödroppe utanför köksfönstret som kämpar sig upp genom snödrivorna.

tisdag 10 mars 2009

Var är våren?

Idag har jag varit på en liten turné och letat efter våren men ingen vår i sikte på långa vägar!
Däremot har fåglar dykt upp här och var och bidar sin tid i väntan på islossning.
Snöat hela dagen har det gjort och isen ligger kvar vid sjön Stunken som var första anhalten idag. Igår var en hemmadag iom att det var måndag och idag ville jag bara ut oavsett vädret...ibland känner man sig bara så instängd!
Men det blev en bra dag ändå idag trots det tråkiga och sunkiga vädret.


Stunken


Vänstran - Vedasjön - Stunken-rundan


Vads våtmarker


Lövsund


Lövsund


Svärtaån -Svärta


Svärtaån - Svärta


Svärtaån -Svärta


Svärtaån -Svärta

lördag 7 mars 2009

Då får vi se om det händer något...


...hoppet är ju det sista som...o.s.v.
Precis efter att jag satt upp stora uggleholken kom en talgoxe och satte sig på kanten till hålet och tittade in i holken...inte det minsta rädd att jag stod nedanför och kollade.
Synd att det inte blev någon bild, jag hade rubriken klar för mig; "Storhetsvansinne!"
Det var kul att se det i alla fall men nu är det en uggla som jag vill ska sitta där...hoppas, hoppas...jag håller alla tummar för att det ska ske!


Ska röja lite i grenschabraket framför så det blir fri infart till holken och det blir till nästa gång jag åker ut.
Kommer att sitta till höger bakom en enbuske och hoppas att det ska fungera med ljuset och läget.
Här är lilla mesholken på ett annat ställe en bit ifrån som jag kan växla lite mellan.

fredag 6 mars 2009

Livat i holken...


...hoppas jag det blir så småningom!
Helgutflykt blir det och fint väder beställes härmed!


Här är hemmagjorda talgbollar som jag pysslade med igår...visst ser det gott ut!
Än så länge bara på uteplatsen för att testa och se och intresset är väl inte så där väldigt stort ännu...vi får se om fåglarna blir mer intresserade om det får hänga ett tag.

tisdag 3 mars 2009

Jag gästbloggar hos Kristofer Wallmark.

Jag har fått äran att gästa Kristofer Wallmarks blogg med en liten berättelse om bilden med min blåmes och dess tillblivelse och som jag döpt till det passande namnet "Löpar´n" samt Kristofers personliga reflektion om bilden.

Titta gärna in där då och då...en trevlig och underhållande blandning av naturliga bilder, texter!

Tack Kristofer!

måndag 2 mars 2009

Steffes Taverna

Igår satt jag vid min taverna hela dagen i strålande sol...tanken var att inte ta artbilder utan gå ett steg längre...försöka få lite mer liv i fåglarna...att få dem att göra något i bilden och DET var lättare sagt än gjort kan jag säga.
Det var ett rent helsike ärligt talat...så fort man skulle ta en bild så antingen flög fågeln innan knäppet och resultat, en tom ruta eller bara stjärtfjädrarna som syntes på bilden...eller suddigt...det handlar om hundradelar av en sekund...eller när kameran gick på serietagning för att invänta att fågeln flyger så satt den bara och glodde på mig och undrade vad det var som klickade och vägrade flyga medans kameran gick...sen när det slutade att klicka så vips var den borta!
Nåja, vädret var fint och det sedvanliga fikat smakade som vanligt bra och igår var jag ensam...frugan var hemma och fixade med källaren...skrapar färg, målar och donar med sitt...hon älskar att hålla på med sånt.





Enkäten avslutad!

Tack till er som röstat!